Energie besparen? Zo maak je je woning winterklaar :

Afbeelding met tekst, binnen, persoon, hand

Automatisch gegenereerde beschrijving

De winter komt er stilletjes aan. Hou jij je hart al vast voor de gas- en elektriciteitskosten die erbij horen? Weet dat je met enkele makkelijke en effectieve ingrepen in huis een groot verschil kan maken op je energiefactuur. Zonder aan comfort in te boeten.

<h3>Energiezuinig verwarmen: warm aanbevolen</h3>

We weten het allemaal al langer: isoleren loont. Er zijn vijf plekken in je huis waar de meeste warmte verloren gaat: dak, zolder, gevels, ramen en vloeren. Als je die aanpakt met de juiste isolatie houdt je huis de warmte langer vast en moet je verwarming minder aan de slag. Maar lukt dat niet meer voor de komende winter, kan je toch met enkele kleine ingrepen jouw woning beter isoleren:

 • Hang gordijnen aan de ramen om de warmte binnen te houden. Let wel op met overgordijnen: deze mogen de radiatoren niet bedekken en hangen best zo dicht mogelijk bij de vensters. Anders verdwijnt de warmte van de radiatoren achter de gordijnen.
 • Plaats geen meubels voor de radiatoren zodat de warmte vrij kan circuleren in de kamer. Maak radiatoren en convectoren regelmatig stofvrij om het warmterendement te bewaren.
 • Hou de thermometer in de gaten. Verlaag de omgevingstemperatuur naar 19-20°C in je woonkamer en beperk ze tot 16°C voor de slaapkamers en onbewoonde ruimtes. Voelt dat wat fris aan, kan een trui wonderen doen. Met een goed geprogrammeerde thermostaat die automatisch je verwarming aan- en uitzet, bespaar je daarbovenop nog 7 à 10% op je energieverbruik.
 • Plak de kieren aan je ramen en deuren af met tochtstrips en leg een tochtrol voor je deur. Voor andere openingen aan je huis, zoals kieren bij een raamkozijn bijvoorbeeld, kan je de siliconenkit gebruiken.

Gun jezelf voldoende licht zonder dat de kosten de pan uit swingen

Een gezellig winterinterieur kan niet zonder licht. Bespaar op je elektriciteitsrekening door enkele eenvoudige aanbevelingen te volgen:

 • Benut zoveel mogelijk natuurlijk licht. Plaats meubels en werkruimten dichtbij ramen. Zo bespaar je makkelijk een uur licht per dag.
 • Vervang halogeenlampen door ledverlichting. Ledlampen verbruiken tot 90% minder elektriciteit en gaan langer mee. Vervang ook je klassieke lichtbuizen op tijd: op het einde van hun levensduur geven ze minder licht terwijl ze toch evenveel verbruiken.
 • Verbind de buitenverlichting met een bewegingsdetector, klok of schemerschakelaar. Verlaat je een kamer, doe dan zelf het licht uit.
  Elektrische apparaten: meer doen met dezelfde hoeveelheid elektriciteit

We hebben allemaal een heel arsenaal aan elektrische toestellen in huis. Logisch dus dat die een grote hap uit jouw energiebudget nemen. Daarom loont het om enkele simpele vuistregels te hanteren:

 •  Is een huishoudelijk apparaat aan vervanging toe, koop dan een energiezuinige variant. Een energie-efficiënt toestel kost meer in aankoop, maar het verschil verdien je terug in lager stroomverbruik.
 • Bind de strijd aan met sluipverbruikers. Haal laders van gsm’s, tablets enz. uit het stopcontact zodra de toestellen zijn opgeladen. Als je de lader laat zitten, blijft hij elektriciteit verbruiken. Toestellen in waakstand verbruiken ook energie. Zet ze dus bij voorkeur volledig uit wanneer je ze niet gebruikt.
 • Doe de was op 40° in plaats van op 60°. Zo bespaar je meteen 25% elektriciteit. Laat de was goed centrifugeren voor je hem laat drogen. De droogtijd zal ongeveer een derde minder bedragen. Tot slot: stop niet te veel wasgoed in de droogkast. Dat vermindert de efficiëntie en verhoogt het energieverbruik.
 • Ontdooi regelmatig je diepvriezer. Een laagje ijs van slechts 3 mm is al voldoende om het elektriciteitsverbruik met 30 tot 40% te doen stijgen. Regelmatig ontdooien is dus de boodschap.

Wat kan je nog meer doen?

Natuurlijk zijn dit maar enkele nuttige tips die jou kunnen helpen om te besparen op je energiekosten. Je vindt er ongetwijfeld nog veel meer op de website van jouw energieprovider. Het loont trouwens de moeite om regelmatig de energietarieven van jouw provider te vergelijken met die van andere: zo weet je of je nog wel goed zit bij je huidige leverancier. Die energietarieven kan je gemakkelijk checken via de VREG, Test Aankoop of op de sites van de leveranciers zelf. Je kan je ook steeds inschrijven voor een groepsaankoop via je gemeente of de provincie.

Toch grote werken gepland?

Beslis je om grote aanpassingen te doen aan je woning om die energievriendelijker te maken, neem dan vooraf contact met mij op. We bekijken samen je woon- en verbouwverzekering.

Als je nog vragen hebt, aarzel dan niet om me te contacteren: bel of stuur een e-mail

Bronnen: Vlaanderen.be – Leefmilieu.brussels – energie.wallonie.be – vreg.be – cwape.be – brugel.brussels